Beer & Food: Heerlijke gerechten met Interbrew Bieren

Omelet met gebakken spek en Hertog Jan pils

 

Bereiding
Als ontbijt is “spek met eieren” wat uit de mode: dergelijk krachtvoer is niet aangewezen voor mensen met een zittend beroep. Toch mogen we het smaakgevend vermogen van spek of ham in een ei niet onderschatten en alleen daarom al is de formule interessant en zeker met carnaval. We werken met 6 eieren, 6 lepels melk, 50 gram boter, 6 sneden vers spek en peper en zout. Het spek wordt in een braadpan aangebakken en het uitgesmolten vet gieten we af. Het kan later dienen voor op de boterham. Nu komen de met melk samen geklutste eieren er overheen. Matig zouten maar wel flink peperen. We geven er bruin brood bij, besmeerd met het spekvet.

Van de chef
Een belangrijke opmerking bij dit gerecht. De meeste bereide vleeswaren zijn
met nitriet behandeld en mogen daarom niet blootgesteld worden aan temperaturen hoger dan 100º C. Bij hogere temperaturen bestaat namelijk het risico op versnelde vorming van kankerverwekkende nitrosaminen. Alle soorten ham, gekookt of rauw gedroogd, krijgen hun stabiele rode kleur van een minieme, streng gecontroleerde hoeveelheid nitriet in het kleurzout dat voor het pekelen wordt gebruikt. Deze soorten mag men dus niet ‘bloot’ in de pan bakken, want dan stijgt de temperatuur gemakkelijk boven de 100º C. Rauwe hammen van grote klasse zoals Parma of de Belgische Ganda zijn gepekeld met zeezout waarin van nature een kleine hoeveelheid nitriet zit: ook deze mag men niet ‘bloot’ in de pan bakken. Ook gerookt spek is voorafgaandelijk gepekeld: niet bakken. Het best is vers spek te
gebruiken!

Van de sommelier
Hier hoort echt een natuurzuiver, traditioneel gebrouwen Hertog Jan pils bij. De volle, aangenaam bittere smaaktoets past goed bij het ei. Eieren zijn uitermate
wijnonvriendelijk: er kan eigenlijk alleen maar bier bij passen.

Franse ‘deguster

Bieren kunnen we grofweg in twee groepen verdelen: de bieren die we vooral voor de dorst drinken en bieren die meer gedronken worden vanwege de smaak.
Dat laatste geldt zeker
voor de zogenoemde degustatiebieren.
De benaming verwijst niet voor niets naar het Franse ‘deguster’, wat staat voor met aandacht proeven.

Het zijn dan ook wat zwaardere bieren met een complexe smaak, waar je echt even de tijd voor neemt om er goed van te genieten. Hoewel degustatiebieren het hele jaar door verkrijgbaar zijn, vormen de winterse feestdagen natuurlijk een uitgelezen moment om jezelf en andere bierliefhebbers eens op zo’n bijzondere smaakbeleving te trakteren.

Rijke, volle smaken
Degustatiebieren zijn zonder uitzondering bieren van hoge gisting. Dit betekent dat de vergisting in het brouwproces plaatsvindt in open gistkuipen bij een temperatuur van 20 à 30 °C, waardoor de gist naar de oppervlakte stijgt en er een wollige schuimdeken ontstaat op het bier in wording. Hier ligt de basis voor de vollere, rijkere smaak, die vaak nog wordt versterkt door een tweede gisting op de fles en die bij elk van deze bieren totaal verschillend is. Naast de goudblonde, bitterzoete verleiding van Het Elfde Gebod is er bijvoorbeeld de volmaakte zacht-droge sensatie van De Verboden Vrucht, een geheimzinnig, donkerrood bier met o.a. Hoegaardse gist en koriander.
Terwijl Hoegaarden Grand Cru een fijn gehopt bier is met een krachtig aroma en een subtiele smaak, die juist wat meer naar het zoete neigt. Uitgesproken zoet en aangenaam bitter is de Grand Prestige van Hertog Jan, Nederlands zwaarste speciaalbier dat met recht een gerstewijn mag heten.

Een feest om te drinken
Deze vorstelijke bieren verdienen elk hun eigen speciale glas en worden over het algemeen niet té koud gedronken. Toch raden wij u aan ze gewoon te koelen. Dat geeft een extra dimensie aan de beleving, omdat de eerste slok naast smaakvol ook dorstlessend zal zijn. Doordat het bier in een rustig tempo wordt genoten, loopt de temperatuur vanzelf op, waardoor de rijke smaak zich gaandeweg prijsgeeft en u ten volle van de afdronk kunt genieten. Vergeet niet tijdens het proeven af en toe goed aan het bier te ruiken om de mooie geuren te ontdekken die het aroma mee bepalen.
Zo maakt u er een feest van om te drinken. Degustatiebieren zijn dan ook ideaal om juist deze dagen eens op de kaart te zetten.