Beer & Food: Heerlijke gerechten met Interbrew Bieren

Omelet met gebakken spek en Hertog Jan pils

 

Bereiding
Als ontbijt is “spek met eieren” wat uit de mode: dergelijk krachtvoer is niet aangewezen voor mensen met een zittend beroep. Toch mogen we het smaakgevend vermogen van spek of ham in een ei niet onderschatten en alleen daarom al is de formule interessant en zeker met carnaval. We werken met 6 eieren, 6 lepels melk, 50 gram boter, 6 sneden vers spek en peper en zout. Het spek wordt in een braadpan aangebakken en het uitgesmolten vet gieten we af. Het kan later dienen voor op de boterham. Nu komen de met melk samen geklutste eieren er overheen. Matig zouten maar wel flink peperen. We geven er bruin brood bij, besmeerd met het spekvet.

Van de chef
Een belangrijke opmerking bij dit gerecht. De meeste bereide vleeswaren zijn
met nitriet behandeld en mogen daarom niet blootgesteld worden aan temperaturen hoger dan 100º C. Bij hogere temperaturen bestaat namelijk het risico op versnelde vorming van kankerverwekkende nitrosaminen. Alle soorten ham, gekookt of rauw gedroogd, krijgen hun stabiele rode kleur van een minieme, streng gecontroleerde hoeveelheid nitriet in het kleurzout dat voor het pekelen wordt gebruikt. Deze soorten mag men dus niet ‘bloot’ in de pan bakken, want dan stijgt de temperatuur gemakkelijk boven de 100º C. Rauwe hammen van grote klasse zoals Parma of de Belgische Ganda zijn gepekeld met zeezout waarin van nature een kleine hoeveelheid nitriet zit: ook deze mag men niet ‘bloot’ in de pan bakken. Ook gerookt spek is voorafgaandelijk gepekeld: niet bakken. Het best is vers spek te
gebruiken!

Van de sommelier
Hier hoort echt een natuurzuiver, traditioneel gebrouwen Hertog Jan pils bij. De volle, aangenaam bittere smaaktoets past goed bij het ei. Eieren zijn uitermate
wijnonvriendelijk: er kan eigenlijk alleen maar bier bij passen.

Comments are Closed