Franse ‘deguster

Bieren kunnen we grofweg in twee groepen verdelen: de bieren die we vooral voor de dorst drinken en bieren die meer gedronken worden vanwege de smaak.
Dat laatste geldt zeker
voor de zogenoemde degustatiebieren.
De benaming verwijst niet voor niets naar het Franse ‘deguster’, wat staat voor met aandacht proeven.

Het zijn dan ook wat zwaardere bieren met een complexe smaak, waar je echt even de tijd voor neemt om er goed van te genieten. Hoewel degustatiebieren het hele jaar door verkrijgbaar zijn, vormen de winterse feestdagen natuurlijk een uitgelezen moment om jezelf en andere bierliefhebbers eens op zo’n bijzondere smaakbeleving te trakteren.

Rijke, volle smaken
Degustatiebieren zijn zonder uitzondering bieren van hoge gisting. Dit betekent dat de vergisting in het brouwproces plaatsvindt in open gistkuipen bij een temperatuur van 20 à 30 °C, waardoor de gist naar de oppervlakte stijgt en er een wollige schuimdeken ontstaat op het bier in wording. Hier ligt de basis voor de vollere, rijkere smaak, die vaak nog wordt versterkt door een tweede gisting op de fles en die bij elk van deze bieren totaal verschillend is. Naast de goudblonde, bitterzoete verleiding van Het Elfde Gebod is er bijvoorbeeld de volmaakte zacht-droge sensatie van De Verboden Vrucht, een geheimzinnig, donkerrood bier met o.a. Hoegaardse gist en koriander.
Terwijl Hoegaarden Grand Cru een fijn gehopt bier is met een krachtig aroma en een subtiele smaak, die juist wat meer naar het zoete neigt. Uitgesproken zoet en aangenaam bitter is de Grand Prestige van Hertog Jan, Nederlands zwaarste speciaalbier dat met recht een gerstewijn mag heten.

Een feest om te drinken
Deze vorstelijke bieren verdienen elk hun eigen speciale glas en worden over het algemeen niet té koud gedronken. Toch raden wij u aan ze gewoon te koelen. Dat geeft een extra dimensie aan de beleving, omdat de eerste slok naast smaakvol ook dorstlessend zal zijn. Doordat het bier in een rustig tempo wordt genoten, loopt de temperatuur vanzelf op, waardoor de rijke smaak zich gaandeweg prijsgeeft en u ten volle van de afdronk kunt genieten. Vergeet niet tijdens het proeven af en toe goed aan het bier te ruiken om de mooie geuren te ontdekken die het aroma mee bepalen.
Zo maakt u er een feest van om te drinken. Degustatiebieren zijn dan ook ideaal om juist deze dagen eens op de kaart te zetten.

Comments are Closed