Bier is al honderden jaren ongelooflijk populair in Nederland. Toch weten veel mensen niet zoveel over de geschiedenis en de rijke historie van bier brouwen. Ben jij ook zo nieuwsgierig waar bier oorspronkelijk is ontstaan? Lees dan vooral verder, want in dit artikel lees je alles over de geschiedenis van bier brouwen én de opkomst van de bierbrouwerijen.
De oorsprong
Oorspronkelijk is bier afkomstig uit het Midden-Oosten. Duizenden jaren geleden werd er al bier gebrouwen in landen zoals Egypte en Syrië. Nu vraag jij je natuurlijk af: hoe weten we dit? Nou, er zijn schriftelijke vermeldingen gevonden op oude Soemerische kleitabletten in het Midden-Oosten. Hierop stond onder andere beschreven hoe je bier moest brouwen. De oude Soemeriërs maakten bier door brood te verkruimelen en te weken in potten gevuld met water. Door het giftingsproces dat plaatsvond, ontstond er het eerste bier. Vervolgens voegden ze er vaak dadelso of honing aan toe om het bier een lekkere smaak te geven.
Bier in Europa
Bier brouwen werd ook al snel populair in grote delen van Europa. Europeanen begonnen hun eigen bier te brouwen, en ook hun eigen smaken aan het originele recept toe te voegen. Zo was het toendertijd bijvoorbeeld moeilijk om aan dadels te komen, en werden deze vervangen door andere vruchten zoals sinaasappels en citroenen. Steeds meer families begonnen hun eigen bierbrouwerijen, en verkochten hun eigen gebrouwen biertjes aan het publiek, winkels en kroegen. Een aantal van deze vroege bierbrouwerijen zijn momenteel nog altijd actief, en zeer populair.
Bier brouwen in kloosters
Een belangrijke ontwikkeling voor bier, waren de eerste bierbrouwerijen die werden gevestigd in kloosters. De monniken brouwden namelijk niet alleen bier voor zichzelf, maar ook voor reizigers, pelgrims en gasten. Monniken worden ook gezien als de eerste brouwers die hop toevoegden aan hun bier. Door de toevoeging van hop blijft bier namelijk langer houdbaar. Daarnaast gebruikten ook de monniken hun eigen toevoegsels, zoals kruiden en specerijen om het bier een unieke smaak te geven. Nog altijd zijn er veel kloosters (vooral in België, Frankrijk en Engeland) die hun eigen gebrouwen biertjes verkopen aan kroegen en supermarkten.